Tehnologia LED schimba aspectul oraselor pe timp de noapte
Tehnologia LED schimba aspectul oraselor pe timp de noapte

In schimb, alte orase stralucesc in noapte datorita miilor de lumini argintii, iar linia orizontului este clara si luminoasa.

Urbanizarea rapida a tot mai multor zone ale lumii a dus la o adevarata batalie intre lumina si intuneric. Orasele nu dorm niciodata, orasele au nevoie de un iluminat de calitate permanent, iar aceasta tendinta se reflecta chiar si in cazul localitatilor mai mici. Autoritatile in general, dar si companiile sau centrele comerciale isi doresc cat mai multa lumina, din motive de siguranta, dar si pentru ca iluminatul stradal aduce un plus de valoare cladirilor in care respectivele afaceri isi desfasoara activitatea.

Rolul tehnologiei LED in istoria iluminatului stradal

Totusi, dorinta oamenilor de a indeparta intunericul, si de a avea parte de lumina a dus de-a lungul deceniilor la facturi uriase la energia electrica, dar si la o degradare a mediului inconjurator. Pe langa toate emsiiile de gaze care sunt inevitabile, in mod special in asezarile urbane, pana si corpurile de iluminat clasice contribuie si ele la aceasta poluare prin emisii de radiatii UV. De asemenea, iluminatul stradal de proasta calitate, nu ofera decat un iluminat slab, chiar incetosat in anumite cazuri.

Tehnologia care a stat la baza iluminatului stradal de calitate, este tehnologia LED. Corpurile de iluminat cu LED pot fi considerate o adevarata revelatie in istoria iluminatului. LED-urile sunt mai asemanatoare din punct de vedere al structurii cu procesoarele folosite in smartphone-uri decat cu becurile clasice. Chicago, Shanghai, Copenhaga, New York sunt doar cateva dintre orasele care au inlocuit sau sunt pe cale sa inlocuiasca sistemele clasice de iluminat stradal cu sisteme de iluminat stradal cu LED, pentru a rezolva partial sau total probleme create de lampile stradale ineficiente.

Un corp de iluminat LED este mai scump decat o lampa stradala clasica, dar si durata de viata este de 3-4 ori mai mare si produce de 2-3 ori mai multa lumina cu fiecare watt consumat. Astfel, factura la energie electrica scade anual cu cel putin 30%, sau in foarte multe cazuri chiar cu 70%.  Deoarece folosesc cipuri digitale, corpurile de iluminat LED vor deveni tot mai ieftine in viitor, pe masura ce tehnologia avanseaza. In ceea ce priveste componenta electronica, LED-urile se conecteaza in mod eficient cu cipuri care functioneaza pe baza unor senzori, pentru a se crea retele de iluminat stradal wireless, pentru a se monitoriza mai usor activitatile ilegale, caderile de energie electrica sau alte situatii de urgenta, care necesita interventii imediate.

Los Angeles-ul a trecut la iluminat LED

De exemplu, in Los Angeles, s-a inceput folosirea corpurilor de iluminat LED inca din anul 2004, din dorinta autoritatilor de a mai taia din factura la energia electrica. Dupa New York, orasul Los Angeles are cel mai mare numar de lumini stradale din SUA, asa ca este explicabil de ce o mare parte a bugetului se indreapta spre iluminatul stradal. Dupa cateva incercari esuate, abia in 2008 a fost conceput un proiect prin care toate lampile stradale clasice sa fie inlocuite cu corpuri de iluminat LED. Asta deoarece, la momentul respectiv, aceasta tehnologie era in sfarsit destul de dezvoltata pentru a asigura un iluminat de inalta calitate, iar corpurile de iluminat aveau o durata mare de viata, astfel incat sa merite investitita.

La momentul respectiv, un corp de iluminat LED costa de doua ori mai mult decat acum, in 2015, insa chiar si asa, investitia a meritat. Factura anuala de 16 milioane de dolari a orasului Los Angeles a scazut in primul an cu 40%, iar primarul de atunci, Antonio Villaraigosa dorea sa micsoreze si amprenta de carbon a orasului prin aceasta masura, lucru pe care a si reusit de altfel sa il si realizeze.

Consumul de energie al orasului a scazut de asemenea, de la 190 de milioane de kilowati/ora la 110 milioane kilowati/ora. De atunci, economiile facute la consumul de energie electrica, in urma imbunatatirilor ulterioare, au crescut cu 63% anual. In anul 2014, s-a estimat ca orasul a economisit aproape 9 milioane de dolari la factura de energie electrica si aproximativ 3 milioane de dolari numai datorita costurilor de mentenanta mult mai scazute. Intregul sistem de iluminat stradal este coordonat cu ajutorul unui software special, care masoara cantitatea de energie electrica folosita de fiecare corp de iluminat si semnaleaza si faptul ca acesta functioneaza in parametri normali sau nu (lampile stradale clasice trebuie verificate manual).

Sistemul de iluminat este si foarte flexibil, deoarece fluxul luminos poate redus sau crescut, chiar si pentru fiecare stalp de iluminat individual.  Pe viitor, orasul Los Angeles planuieste sa foloseasca tehnologia LED, pentru a folosi flash-uri de lumini care sa le semnalizeze politistilor si pompierilor drumul spre locurile in care trebuie sa intervina. Un astfel de proiect-pilot a fost testat cu succes in SUA, in oraselul Chattanooga din statul Tennessee.

Marile orase ale lumii se afla in plina ”revolutie a luminii”. Lampile clasice exista inca de pe vremea lui Edison, insa in ultimii ani tehnologia LED a schimbat iluminatul stradal complet. Ramane de vazut doar care sunt orasele care vor tine pasul cu aceasta schimbare.

In magazinul lsmart.daromedia.eu, veti regasi o gama variata de corpuri de iluminat pentru iluminatul stradal si/sau perimetral, de diferite puteri, care se pot instala cu usurinta in majoritatea retelelor electrice. In plus, va oferim si servicii de consultanta, proiectare si implementare, pentru sisteme de iluminat stradal.


Pentru acest articol s-au folosit date furnizate de catre Los Angeles Bureau of Street Lighting


Sursa foto: Pixabay.com, user: skeeze